Johannas kök

2007-10-24

Löksås




Till 4-6 portioner:

  • 1 stor gul lök
  • 3 äggulor
  • 150 g rumsvarmt smör
  • paprikapulver
  • 2-3 msk apelsinjuice / äppelcidervinäger+vatten

Skär löken i smala klyftor och smörstek dem. Häll samtidigt juicen eller den utspädda vinägern i en kastrull och sjud den. Häll i den stekta löken och stekfettet och strö över paprikapulver.

Tillsätt äggulorna och vispa med ballongvisp till fyllig och krämig konsistens. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i omgångar, under ständig omrörning. Servera när allt smör smält ut och såsen blivit jämn i konsistensen. Om såsen inte tjocknar ordentligt kan man värma den på mycket svag värme under ständig omrörning.

God att servera till exempelvis stekt sidfläsk med blomkålsmos, eller till en älgentrecôte.