Johannas kök

2009-03-31

Ghimajonnäs

I vanlig majonnäs används vegetabiliska oljor, för att få en nyttigare och godare majonnäs har jag bytt ut oljan mot varm ghi. I jämförelse med köpt majonäs blir skillnaden desto större; de innehåller ofta socker, stabiliseringsmedel och andra tillsatser - för att inte tala om mängden tillsatser i mager majonnäs.


* ca 1 l ghi
* 7
äggulor
* 2 msk vitvinsvinäger
* 0,5 tsk salt
* 2 msk fransk senap
* 2 krm svartpeppar

Blanda alla ingredienser förutom ghi i en matberedare. Låt sedan detta stå framme i rumstemperatur tills det blir rumstempererat - det är nämligen viktigt att allt har samma temperatur för att majonnäsen inte ska skikta sig.

Enklast är att göra majonnäsen någon timme efter att man gjort ghi, smöroljan ska ha svalnat men ändå vara flytande.

Sätt igång matberedaren och häll sakta i ghiet, mot slutet kan man hälla fortare. Häll i så mycket ghi att majonnäsen blir lagom tjock, eventuellt kan man tillsätta lite vatten. Om det skulle skära sig kan man hälla i lite hett vatten, vilket brukar funka bra. I värsta fall får man utgå från äggulor och sakta hälla på smeten igen.

Ghimajonnäs är väldigt gott - speciellt rumstempererad. Häll gärna upp den på små burkar så kan du ha den framme i rumstemperatur, uppåt en vecka känns okej tycker jag.

Ghimajonäs påminner om riktig bearnaissesås, om man vill kan man smaksätta majonnäsen med dragon och persilja för att få den mer bearnaisseaktig. Bara extra vitlök gör den mer som aioli.

Etiketter:

2 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]



<< Startsida