Johannas kök

2007-10-24

Löksås




Till 4-6 portioner:

  • 1 stor gul lök
  • 3 äggulor
  • 150 g rumsvarmt smör
  • paprikapulver
  • 2-3 msk apelsinjuice / äppelcidervinäger+vatten

Skär löken i smala klyftor och smörstek dem. Häll samtidigt juicen eller den utspädda vinägern i en kastrull och sjud den. Häll i den stekta löken och stekfettet och strö över paprikapulver.

Tillsätt äggulorna och vispa med ballongvisp till fyllig och krämig konsistens. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i omgångar, under ständig omrörning. Servera när allt smör smält ut och såsen blivit jämn i konsistensen. Om såsen inte tjocknar ordentligt kan man värma den på mycket svag värme under ständig omrörning.

God att servera till exempelvis stekt sidfläsk med blomkålsmos, eller till en älgentrecôte.

7 kommentarer:

  • Tack Johanna för att du börjat dela med dig också av dina matlagningskunskaper!

    Av Blogger Åke, Klockan 2007-10-28 06:51  

  • den såg underbar ut! vilken trevlig blogg! :)

    Av Anonymous Anonym, Klockan 2008-06-03 19:47  

  • Hej Johanna,
    du har en trevlig blogg och mycket fina bilder. Löksåsen ska jag definitivt prova.

    Av Blogger Lisa P, Klockan 2008-10-20 22:56  

  • Ska det inte vara någon mjölk i Löksåsen?

    Av Anonymous Calle S., Klockan 2009-04-14 21:57  

  • Calle S:
    Nej det ska inte vara någon mjölk i.

    Av Blogger Johanna Söderlund, Klockan 2009-04-14 23:05  

  • Hej, verkar vara ett underbart recept. En liten fråga - är det inte risk att äggulan koagulerar om man blandar i den i sjudande vätska? Vad är syftet med att blanda ned äggulorna i sjudande vätska istället för att värma alltihopa efter nedrörning?

    Av Blogger Unknown, Klockan 2010-07-28 16:02  

  • Jane:
    Jag menar inte att vätskan ska sjuda när du häller i äggulorna, bara att det fortfarande ska vara ordentligt varmt. Detta för att du snabbt ska få en färdig sås, annars kan det ta lång tid.

    Av Blogger Johanna Söderlund, Klockan 2010-07-31 21:52  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]



<< Startsida