Löksås
Till 4-6 portioner:
- 1 stor gul lök
- 3 äggulor
- 150 g rumsvarmt smör
- paprikapulver
- 2-3 msk apelsinjuice / äppelcidervinäger+vatten
Skär löken i smala klyftor och smörstek dem. Häll samtidigt juicen eller den utspädda vinägern i en kastrull och sjud den. Häll i den stekta löken och stekfettet och strö över paprikapulver.
Tillsätt äggulorna och vispa med ballongvisp till fyllig och krämig konsistens. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i omgångar, under ständig omrörning. Servera när allt smör smält ut och såsen blivit jämn i konsistensen. Om såsen inte tjocknar ordentligt kan man värma den på mycket svag värme under ständig omrörning.
God att servera till exempelvis stekt sidfläsk med blomkålsmos, eller till en älgentrecôte.
7 kommentarer:
Tack Johanna för att du börjat dela med dig också av dina matlagningskunskaper!
Av Åke, Klockan 2007-10-28 06:51
den såg underbar ut! vilken trevlig blogg! :)
Av Anonym, Klockan 2008-06-03 19:47
Hej Johanna,
du har en trevlig blogg och mycket fina bilder. Löksåsen ska jag definitivt prova.
Av Lisa P, Klockan 2008-10-20 22:56
Ska det inte vara någon mjölk i Löksåsen?
Av Calle S., Klockan 2009-04-14 21:57
Calle S:
Nej det ska inte vara någon mjölk i.
Av Johanna Söderlund, Klockan 2009-04-14 23:05
Hej, verkar vara ett underbart recept. En liten fråga - är det inte risk att äggulan koagulerar om man blandar i den i sjudande vätska? Vad är syftet med att blanda ned äggulorna i sjudande vätska istället för att värma alltihopa efter nedrörning?
Av Unknown, Klockan 2010-07-28 16:02
Jane:
Jag menar inte att vätskan ska sjuda när du häller i äggulorna, bara att det fortfarande ska vara ordentligt varmt. Detta för att du snabbt ska få en färdig sås, annars kan det ta lång tid.
Av Johanna Söderlund, Klockan 2010-07-31 21:52
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida