Johannas kök

2006-12-14

Grönkål

Grönkål borde vi äta mer av tycker jag. Den har ett högt och lättåtkomligt innehåll av kalcium, järn, c-vitamin och antioxidanter. Tyvärr kan den vara svår att få tag på, så passa på nu innan jul när många butiker tar in det.

Förvara grönkålen kallt, gärna i en påse med lite vatten. Den är inte lika nyttig om den blir torr och gul.

Kokt grönkål:

Skölj grönkålen, ta bort de grova stjälkarna och strimla bladen. Lägg ned strimlorna i lite kokande vatten och koka i 10 minuter. Häll av kokvattnet (kokvatten från grönkål är nyttigt så drick gärna upp det).

Grönkålsomelett med rester av rötter:
2 portioner

  • 250 g färsk grönkål (1 knippe)
  • 4 ägg
  • 4 msk havremjölk
  • 1 tomat
  • rotfruktsrester, t.ex. 2 kokta potatisar och en bit kokt morot eller rotselleri
  • vitpeppar
Koka grönkålen som ovan. Hacka potatisen och moroten och skär tomaten i klyftor.

Knäck äggen i en stekpanna och häll på havremjölken. Rör då och då i äggsmeten medan den stelnar.

Blanda ned rötterna, tomaten och grönkålen i äggröran och låt det bli varmt. Krydda med peppar.

Servera som det är eller med lite kräftstjärtar.

2 kommentarer:

  • Jag har ett recept på paj som innehåller grönkål - tror jag ska leta fram det

    Av Anonymous Anonym, Klockan 2007-01-13 22:45  

  • Jag har aldrig ätit färsk grönkål, men brukar ibland göra soppa på den frysta hackade kålen. Man kan t ex göra caldo verde: http://home.swipnet.se/~w-57250/soppor/caldoverd.html

    Av Anonymous Anonym, Klockan 2008-02-21 11:40  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]



<< Startsida