Johannas kök

2006-12-11

Lerkyckling med kakaorostad squash

Lerkycklingen


  • 1 majskyckling
  • 10 katrinplommon
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 msk hackad ingefära
  • 2 tsk balsamvinäger
Blötlägg lergrytan i ca. 15 minuter.
Lägg kycklingen i lergrytan (eller en ugnsform med lock). Fyll kycklingen med katrinplommonen. Blanda de övriga ingredienserna till en smet och pensla på kycklingen.

Sätt in i ugnen, 125° i ca. 3 timmar. Kycklingen är genomstekt när innertemperaturen är 70° och köttsaften är klar.

När kycklingen är klar, vrid upp ugnen till 200° och börja med grönsakerna.

Det kakaorostade


För 2 personer:

  • 120-150 g kålrot
  • ½-1 squash
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 1 msk kakao
  • cayennepeppar
  • 1-2 msk rapsolja
Skala kålroten och hyvla den med osthyvel till strimlor. Skala squashen till hälften, så att den blir vackert randig, och dela den två gånger på längden . Dela paprikan i stora bitar. Skär löken i klyftor. Fördela alla grönsakerna i en ugnsform.

Rör ut kakaon i oljan och ringla den frikostigt över grönsakerna. Krydda med cayennepeppar.

Sätt in i ugnen i ca. 15 minuter, 200°. Servera genast, gärna med någon råkost som tillbehör.

PS:

Den låga ugnstemperaturen för kycklingen gör den väldigt saftig. Man kan förstås tillaga den på 200° också, då blir tillagningstiden kortare.

Spara gärna skyn från kycklingen, den är god att använda i till exempel soppa.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]



<< Startsida