Johannas kök

2007-02-06

Veckosallad


  • 700 g morötter
  • 800 g vitkål
  • 2/3 dl kallpressad olivolja
  • 2/3 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk paprikakrydda
  • 1 krm muskot eller lite vitpeppar
  • lite salt
  • 2 tsk honung

Riv morötterna och strimla vitkålen, gärna i matberedare.

Värm olja, vinäger och kryddor, gärna i mikron. Blanda i honungen och blanda ner i salladen.

Håller sig en vecka i kylen. Variera med andra rotfrukter, färsk paprika och rödkål.

2007-02-04

Frukostäggröra


Jag har fått önskemål om frukosttips, så framöver kommer det några sådana. Här är det första (med ganska mycket kolhydrater):

Till 2 personer:



  • 6 ekologiska ägg
  • 1 dl krämig kokosmjölk (ca 18% fett)
  • 5 cm hackad purjolök
  • 10 cocktailtomater
  • 1 apelsin i klyftor
  • 1 äpple i bitar

Knäck äggen i en stekpanna och häll i kokosmjölken. Sätt på medelvärme. Rör med något böjligt (en plaststekspade e.d) då och då. Lägg i purjon och tomaterna när äggröran börjar stelna, fortsätt röra då och då tills röran stelnat.

Servera äggröran med frukten, och kanske något kött.